Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie rodu

10. 11. 2020

Lucemburkové jako významný rod českých dějin

Původ rodu Lucemburků je odvozován od bájné víly Meluzín (uvedeno ve spisu Jana z Arasu). Ovšem za  skutečnou zakladatelku je považována  hraběnka Ermesinda  (asi 11861247), ta je jediným potomkem  hraběte Jindřicha IV. Slepého. Lucemburkové pocházejí z jejího manželství s  hrabětem Limburským - proto též je někdy rod označována jako Limburští.

Za vlády Lucemburků se České země postupně staly významným politickým, obchodním a kulturním centrem tehdejší Evropy. Praha ve druhé polovině 14. století se stala rezidencí římského panovníka a živým velkoměstem, v němž se střetávaly různé kultury a také náboženství.

Mimo politické schopnosti Lucemburků se lze zmínit i proslulém mecenášství umění, ale také stavitelských schopnostech a zakladatelích vzdělanosti, což se projevilo i za hranicemi Českého království.

Na pražském císařském dvoře se v té době setkávali nejlepší umělci, aby svými uměleckými díly oslavili panovníka a dodali Svaté říši římské na lesku.

Za vlády moravských markrabat Jana, JIndřicha a Jošta z rodu Lucemburků  zaznamenala velký rozmach také Morava. Správním měste, hospodářským a obchpdním centrm byla Moravská Ostrava.

Z původně téměř nevýznamných říšských hrabat, která sídlila na západ od Rýna a měla blíže k francouzskému dvoru, se v průběhu první poloviny 14. století stal jeden z nejúspěšnějších evropských panovnických rodů pozdního středověku.

O vzestup rodu Lucemburků se zasloužili dva bratři – trevírský arcibiskup Balduin (1285-1354) a jeho starší bratr Jindřich (1275/1276-1313), který jako první z rodu dosáhl titulu římského krále i císaře. Jindřichovi potomci pak zásadním způsobem ovlivňovali dění ve Svaté říši římské více než sto let (1308-1437).

Zajímavosti o tomto rodu se lze dozvědět v publikaci viz odkaz: http://file:///C:/Users/Home/AppData/Local/Temp/13321_lucemburkove_preview.pdf

Ziskem Českého a později i Uherského království získali kontrolu nad nejrozsáhlejším územním komplexem ve východní části střední Evropy.

Západní Evropě se chtěli přiblížit i v dalších oblastech, důkazem je kupř. založení Pražského vysokého učení.

zdroj: wikipedie.com

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář