Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie rodu pánů z Huckeswagenu

Hucheswageni neboli páni z Hückeswagena pocházejí původně z města Hückeswagen, které je vzdálené 40  km od německého města Kolín nad Rýnem. Z tohoto je tedy patrné, že rodové kořen musíme hledat na území současného Německa, a to přímo ve spolková země Severní Porýní-Vestfálsko (která je největší spolkovou zemí Německa)

   250px-north_rhine-westphalia_topographic_map_01v.svg.pngRodovým sídlem hrabat z Hückeswagenu bylo město Hückeswagen. Rod z Hückeswagenu toto území vlastnil  až do roku 1260, kdy tuto oblast prodal hrabatům z Berg. Od roku 1260  se začali nazývat přídomkem páni z Příbora. zdroj: https://theses.cz/id/h04edu/bakalsk_prce_-_AO_StarJin.pdf

     Jak prameny praví, tak mezi roky 1220 a 1240 se rod přestěhoval na naše území a započal stavět "Hukvaldy" a hrady „Altischein“ .

       Původ jména rodu z Hückeswagen pochází z dřívější formy „Hukensuuage“ nebo „Huckengeswage“. Což může znamenat význam mužského jména Hugobert nebo Hugibald. Oproti tomu místní  historik Wilhelm Blankertz nastiňuje ve svých publikacích jinou verzi vzniku jménaˇ to, že nejstarší místní název byl „Hukengesuuage“, což znamená „založení rodu Hunginger u vody“. Osada byla uvedena poprvé v roce 1085.

zdroj.www.e-stredovek.cz/view.php?cisloclanku=2014070001

V této první písemné zmínce se uvádí, že v   roce 1085 bylo hraběnce Swanhidlě přiznáno erbovní právo. Rodové jméno, dle tohoto zdroje, je odvozeno od vlastního jména Hugo. A tento rod původně sídlil na starofranckém hradě Salhofs.

zdroj:https://theses.cz/id/h04edu/bakalsk_prce_-_AO_StarJin.pdf

 

         Bohužel se mi více o historii rodu nepodařilo dosud zjistit a další bádání by zabralo minimálně několik dalších let. Snad se mi podaří v průběhu let zjistit další informace, o tomto méně známém rodu zjistit.

        Jedno je však jisté, na našem území páni z Hückeswagenu dali vzniknout a vlastnili hrady na severní Moravě: Hukvaldy, Příbor, Štramberk, Starý Jičín a mnoho dalších.