Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie rodu Vartenberků

3. 4. 2020

 Vartenberkové

byli příslušníky markvartického  příbuzenství (viz níže).

Z Wikipedie se může dozvědět, že Markvarticové (též Markvartici) jsou někdejší starobylý šlechtický rod, jeden z prvních na území severních Čech. ...  Jeho četní potomci v průběhu několika generací založili na tomto území četné hrady, městečka, kláštery a podle jejich pojmenování dali vzniknout řadě rodových větví, známých jako Lemberkové, Vartenberkové, Valdštejnové, Páni z Michalovic, Páni ze Zvířetic. (převzato z :https://cs.wikipedia.org/wiki/Markvartici)

      Vlastním zakladatelem rodu Vartenberků byl Beneš, syn Markvata III., pozdější nejvyšší číšník.  Pozn.:(Existují však různé hypotézy nebo-li doměnky (předpoklady, teorie, tvrzení) o tom, že za vlastního praotce Markvarticů lze považovat Markvarta Němce.  Další zmínka je o synu Markvarta Němce, Pavlíku, který  je uváděn jako vychovatel knížete Vladislava.  Naopak - proti mluví zejména značná pauza v rodové linii mezi lety 1100 - 1159 a dále naprostá absence jména Pavlík (resp. Pavel) u Markvarticů po celé následující období.)

    Víme, že "páni z Vartenberka" náleželi již od počátku 14. století mezi nejmocnější severočeské feudály. Jejich državy byly rozptýleny od úpatí Krkonoš až k předhůří Krušných hor, na jihu zasahovaly hluboko do labské nížiny ( jednotlivé větve rodu vlastnily v předhusitském období oddělené statky, jejichž počet se v průběhu dob měnil). zdroj: z http://www.strazpr.cz/kde-se-tady-vzali-vartenberkove/d-3943

     Jedním z mnoha hradů, které patřili Vartenberků jsou i Trosky, jeden z nejnavštěvovanějších hradů u nás. Tento hrad tvoří dvě věže: Baba (47 m) a Panna (57 m).  Tato bizarní zřícenina gotického hradu, založeného koncem 14. století pány z Vartenberka, se stala hlavním symbolem celého Českého ráje. Z věží Baba a Panna se nabízí krásný výhled na malebnou krajinu Českého ráje i okolní regiony.

      Hrad byl vystavěn na čedičových vrcholech, které vznikly před 16 miliony let. Vrchol Baba je nepatrně starší než Panna. Kromě masivního a místy sloupcovitě odlučného čediče můžeme na hradu vidět hnědou horninu s xenolity pískovců. Jde o materiál mohutného kuželu, který vznikal v prvotních fázích vývoje sopky. V okolních svazích můžeme najít porézní lávu – trosku (strusku)- odtud název Trosky. zdroj: https://www.tripy.cz/baba-a-panna-od-panu-z-vartenberka/

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Are you 18? Come in and don't be shy!

(loveawake.ru, 21. 2. 2022 21:35)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru