Jdi na obsah Jdi na menu
 


zámek Hrubý Rohozec + soutěž o zámek

20. 4. 2020

   V místní části města Turnov v okrese Semily (Liberecký kraj) najdeme dominantu a jednu nestarší stavební památku Turnovska.

     Na místě dnešního zámku stával na skále nad řekou Jizerou raně gotický hrad. Ten dal postavit po roce 1300 jistý Havel z rodu Markvarticů. Tento majitel se podle nově založeného sídla začal    psát s přídomkem „z Rohozce“. Zdroj Wikipedie píše, že "od sedmdesátých let 14. století hrad náležel Markvartovi z Vartemberka, který napadal kvůli osobním sporům lužické sousedy. To vzbudilo nevoli krále Václava IV. Ten jeho hrady (Žleby, Zbiroh, Rohozec) obsadil, Markvarta uvěznil a majetek mu zabavil".

Teprve až od poloviny 16. století přechází panství do majetku Vartenberků, kteří ho postupně přebudovali do podoby renesančního zámku.

 

 

Jak už to tak bývá, tak není vše růžové tak, jak by se zdálo. Vartenberkové se uúčastnili stavovského povstání proti Habsburkům, které pro povstalce nedopadlo dobře, aby došlo k drtivé porážce stavů na Bílé Hoře. Vartenberkové také utrpěli nejn porážku stavovskou, ale i majetkovou. Po této bitvě jim byl jejich majetek zkonfiskován (odebrán). zámku.

V roce 1623 Hrubý Rohozec koupil slavný Albrecht z Valdštejna. Od něj však již roku 1628 získává zámek i s okolním panstvím Mikuláš Des Fours, jehož potomkům pak zámek sloužil jako rodové sídlo po více než tři staletí, tedy až do konfiskace v roce 1945.

V současné době jsou interiéry zámku prezentovány v původní podobě ze 30. let 20. století, kdy na zámku bydlel jeho předposlední majitel hrabě Mikuláš Vladimír Des Fours Walderode obr.  (ten také vlastnil i některá panství na Moravě - zámek Dřínov na Kroměřížsku, zámek Potštát a panství obce Vrchoslavice na Protějovsku) se svou manželkou Gabrielou Karolínou a jejich syny Maxmiliánem a Ludvíkem.

Zámek je v současné době volně přístupný návštěvníkům.

K jeho zajímavostem patří zámecká hladomorna, nádherný park a jméno hraběte Heinrich Coudenhove-Kalergi, který bl prvním rakousko-uherským velvyslancem v Japonsku (viz video níže).

 

 

Příběh z Rohozce:

 

Příběh prvního Rakousko-uherského velvyslance v Japonsku, šlechtice ze zámku Hrubý Rohozec

 

 

zdroj: www.zamek-hrubyrohozec.cz

 

Soutěžní otázka o zámek Hrubý Rohozec:

Jaký dárek dostávali příbuzní od Hanse Coudenhove od majitele zámku Hrubý Rohozec?

Odpověď najdete v posledním videu tohoto příspěvku viz příspěvek .

 

Správnou odpověď napište do komentáře a nezapomeňte uvést své jméno a barvu týmu. Hodně štěstí. :-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář